Een huisgenoot zal het er allicht hartgrondig mee oneens zijn, maar een ochtendhumeur heeft wel degelijk heel prettige kanten. Een medebewoner kan maar het best vaart minderen, afstand houden en extra opletten, zoals bij autorijden in de mist. Voor degene die het ochtendhumeur ondergaat, voelt het heerlijk en vertrouwd.

Het is een lekker gevoel om nog slaperig, loom en haast op de tast de trap af te lopen. In de woonkamer schijnt het daglicht zwak door de gesloten gordijnen. Er hoeft nog helemaal niets.

Het is nog toegestaan om met heimwee terug te denken aan de afgelopen nacht. Je nog precies te herinneren dat je wakker werd en op de klok keek die je geruststelde, waarna je je weer heerlijk onder en in je warme dekbed nestelde om je opnieuw voor nog een uur of vier volledig over te geven aan het meest onbekommerde deel van het etmaal.

In de keuken rek je je stramme spieren uit als je reikt naar de bus met theezakjes en de broodtrommel. Leunend tegen het aanrecht probeer je je droom weer voor de geest te halen, onderwijl met je hoofd draaiend om je schouders en nek los te maken. Het water kookt, je belegt je boterham.

Eenmaal aan tafel na een lange, diepe zucht is het eerste slokje gloeiend hete, sterke thee een waar genot. Als je boterham in je maag zit, steek je, eveneens een wellustig genieten, een sigaretje op en pak je de gids om te kijken of er vanavond iets interessants of leuks op TV komt. Je ogen zijn intussen al wat verder geopend. Je had die TV trouwens al aangezet, maar wat er wordt gezegd in het ochtendprogramma gaat volledig aan je voorbij. Het gaat je om het achtergrondgeluid waarop je ochtendrituelen deinen en gedijen.

Nu is het noodzaak om een flinke sloot koffie naar binnen te werken. In de keuken ditmaal geen gehang en getreuzel, maar je maakt vlot en soepel je dagelijkse grote mok donkerbruine leut voor jezelf. Zonder koffie is in geval van nood, bijvoorbeeld tijdnood, te doen, maar er kleeft een risico aan. Je loopt kans dat de overgang haperend of onvolkomen verloopt. Het kan zelfs gebeuren dat je de overgang misloopt. Daarom, bij voorkeur altijd koffie.

Het ultieme geluksgevoel is precies het moment waarop het laatste restje ochtendhumeur overgaat in plotsklaps volledig ontwaakt zijn terwijl je de nieuwe dag opgewekt en met volle levenslust omarmt. Het vindt meestal plaats als je ongeveer halverwege je kop koffie bent. Het duurt maar heel even, die overgang. Een seconde hooguit. Het voelt echter als een eeuwigheid en het is een diep, krachtig en intens gevoel waar maar weinig tegenop kan.

Een ochtendhumeur wordt pas naar en lastig als een ander zich ermee gaat bemoeien. Een ochtendhumeur moet je in je eentje kunnen beleven.

08-05-2015