Sinds een paar jaar heb ik een klein neefje. Een guitig jochie en met zijn sprankelende en wijze oogjes, zijn wilde krullendos en zijn kleine grappenmakerijen, windt hij me om zijn kleine vingertjes. Makkelijk en soepel, hij hoeft er nauwelijks moeite voor te doen.

Sinterklaas hebben wij al lang geleden de deur gewezen. Bij ons wonen geen kleine kinderen, dus schrap ons adres maar uit Het Grote Boek. Dat heeft de goedheiligman inderdaad gedaan. Het is dan ook opmerkelijk dat er sinds een tijdje af en toe ineens kleine cadeautjes in ons huis liggen. Cadeautjes die voor een kind bestemd zijn.

Het begon plots deze zomer. Mijn kleine neefje had het als eerste in de gaten. “Wat ligt daar op de kast?” Hij trekt aan mijn mouw en wijst naar de dekenkist. “In die schaal”, voegt hij eraan toe. Ik zie het nu pas. Wat is dát nou? We lopen samen naar de dekenkist en kijken in de schaal waarin we een speelgoedautootje zien liggen. Wat moeten we dáár nu mee? “Dat is denk ik voor mij!” glundert hij.

Opgetogen pakt hij het autootje uit de verpakking en het blijkt precies een exemplaar van zijn gading te zijn. “Heb jij dat daar voor mij neergelegd?” Nee, dat heeft zijn tante niet gedaan. Hij kijkt naar zijn oom, maar ook die schudt “nee.” Hij krabbelt op zijn hoofdje en kijkt me peinzend aan.

“Weet je wat ik denk?” zeg ik. “Ik denk dat een van de Zwarte Pieten dat voor jou in die schaal heeft gelegd.” “Dat kan toch niet, het is zomer en Sinterklaas en de Zwarte Pieten komen pas als het winter is.” Hij is niet helemaal zeker van zijn zaak, want als z’n tante en z’n oom het er niet hebben neergelegd, wie dan wel? “Ik hoor het al. Jij hebt dus nog nooit van die geheime, speciale Piet gehoord.”

Is er een geheime Piet? Een hele speciale ook? Daar wil hij meer over weten! Dus ik begin te vertellen over iets wat bij de meeste grote mensen en kleine kinderen helemaal niet bekend is.

Al maanden voordat Sinterklaas met de stoomboot arriveert, stuurt hij in het geheim een van zijn Pieten naar Nederland: Pietje Speciaal. En die komt niet zomaar al zo vroeg. Het is namelijk de taak van Pietje Speciaal om álle kindjes in Nederland te tellen. En dat zijn er heel veel. Daarom moet Pietje Speciaal al véél eerder naar ons land komen, want het kost natuurlijk heel veel tijd om al die kindertjes op tijd geteld te hebben. En als hij ze dan allemaal heeft geteld en zeker weet dat hij geen fouten heeft gemaakt, moet hij Sinterklaas opbellen, zodat die in Het Grote Boek op kan schrijven voor hoeveel kindjes hij straks cadeautjes mee moet nemen.

En weet je wat nou het leuke is… ? Nou, dat zal ik je vertellen. Pietje Speciaal is hier dus in het geheim, niemand mag het weten dat hij al hier is. Maar Pietje Speciaal is ook een beetje ondeugend. Want soms laat hij hier en daar een spoortje na, gewoon omdat hij dat leuk vindt. Een spoortje? Ja, een klein verrassinkje, voor kindjes. En dan vooral voor kindjes die heel lief zijn. Op speciale plekken legt hij dan voor die kinderen een aardigheidje neer. Sst, niet verder vertellen hoor, het moet natuurlijk wel een verrassing voor andere kindjes blijven!

Afgelopen zondag was m’n neefje weer bij ons en nadat hij z’n surprise uit de schaal had gepakt, riep hij opgetogen: “Dankjewel Pietje Speciaal!”

01-07-2012