Dat ik de tekeningen van mijn favoriete neefje bewaar, is natuurlijk niet zo vreemd. Maar dat ik avocadopitten bewaar, is toch wel een rare gewoonte. Ik weet niet eens waarom ik het doe. Ik heb al eens een hele verzameling weggegooid, tussen de struiken in de achtertuin, en dacht toen van mijn tic af te zijn, maar sinds een paar weken is hij er weer.

Een aantal jaren geleden leed ik aan een lintjestic. Linten en strikjes waarmee de verpakking van een cadeautje was opgeleukt, gooide ik niet weg maar plakte ik op de deur van de koelkast, want die zag zo wit. Kreeg ik een bos bloemen, dan was ik haast nog meer in mijn nopjes met het bijgeleverde lintjesgarnituur dan met het boeket. In het begin werd ik vrolijk als ik in de keuken kwam, maar na verloop van tijd deed die krullen- en kleurendeur me steeds meer pijn aan mijn ogen. Dus op een ochtend rukte ik resoluut alle versiersels van de koelkast. Weg ermee. Nu hangen er de voornoemde tekeningen.

Een andere tic, waarvan ik nog steeds niet volledig ben genezen, maar dat hoeft ook niet want het is wel een praktische variant, heb ik al heel lang. Op verjaardagen of bij andere gelegenheden kreeg ik steeds vaker presentjes die in leuke mandjes waren verpakt. Zeep, bodylotion, bier, geurkaarsen. Soms kocht ik zelf, in maart of april, een mandje met chocolade paaseitjes. Eenmaal leeg kun je een mandje weggooien, het diende immers als verpakking, maar je kunt het net zo goed een langer leven gunnen en als handig opbergmiddel gebruiken. Om lege batterijen in te verzamelen, bijvoorbeeld. Of om pennen en potloden die anders maar wat liggen rond te slingeren, netjes bij elkaar te houden. In een wat grotere mand kun je bladen en folders bewaren.

Gisteren stond er avocado op het menu en gedachteloos draaide ik de kraan open om de restjes vruchtvlees van de pit af te wassen. Nadat ik de pit had afgedroogd, legde ik hem op het plankje boven het aanrecht. Hij stak af bij de andere drie, waaraan duidelijk was te zien dat die er al wat langer lagen. Ze waren van kleur verschoten, uitgedroogd en de vellen hingen er bijna los aan. Deze nieuwe pit was nog mooi donker, glad en glanzend.

20-03-2015